Preşedintele Fidesz vrea să renegocieze acordul cu Fondul Monetar Internaţional, astfel încât Ungaria să îşi poată creşte deficitul bugetar pe anul în curs. Din viitorul cabinet ar putea face parte doi politicieni originari din Cluj: Janos Martony, la Externe, şi Kinga Gal, la Departamentul Maghiarilor de Pretutindeni.
Alianţa Fidesz (centru-dreapta)-KDNP (creştin-democraţi) a câştigat duminică, după cel de-al doilea tur de scrutin, 263 de mandate după numărarea a 99% din voturi, potrivit Biroului Electoral Naţional, citat de Reuters.
Mai citeşte şi:
Ungurii ar putea plăti taxe reduse
Cele 67,88% din voturi i-au asigurat o majoritate absolută de două treimi (pentru care avea nevoie de 258 de mandate din totalul de 386). După opt ani dificili de guvernare, Partidul Socialist a obţinut doar 59 de mandate, fiind preferat de 15,28% dintre cei care s-a prezentat la urne. Extremiştii de dreapta de la Jobbik vor avea 47 de locuri (12,18%), cel de-al patrulea partid care intră în Parlament fiind LMP (ecologist), cu 16 mandate (4,15%).
Gata cu oligarhii
Liderul Fidesz, Viktor Orban, a caracterizat victoria partidului său drept "o revoluţie". "Astăzi a fost o revoluţie la urnele de vot", a afirmat, duminică seara, Orban în faţa celor peste 4.000 de suporteri adunaţi în Piaţa Vörösmarty din Budapesta.
"Poporul a răsturnat astăzi regimul oligarhilor care a folosit în mod neadecvat puterea", s-a adresat Orban "ungurilor din interiorul şi din afara graniţelor". După euforia succesului, viitorul premier a revenit ieri rapid cu picioarele pe pământ, misiunea sa fiind una dificilă din cauza situaţiei economice, dar şi a promisiunilor curajoase făcute în timpul campaniei electorale.
Lună de miere scurtă
"Nici Fondul Monetar Internaţional şi nici instituţiile financiare ale Uniunii Europene nu sunt şefii noştri", a declarat ie