Iarna prelungită şi temperaturile foarte scăzute au afectat peste 10% din recoltă. Stratul de zăpadă a protejat culturile de îngheţ, dar apa abundentă rezultată după dezgheţ a compromis recoltele de toamnă. În plus, temperaturile reduse din luna martie şi începutul lui aprilie vor întârzia recoltele de primăvară. Rezultatul anului agricol depinde acum de perioada imediat următoare.
"Recoltele de toamnă ar putea fi compromise din cauza nivelului prea mare de apă. Totodată, prelungirea iernii şi a precipitaţiilor va duce la întârzieri la recoltele de primăvară, deci practic vom mânca mai târziu legume româneşti. Pregătirea terenului pentru culturile de toamnă va întârzia şi ea din acelaşi motiv", a explicat Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar.
Dragoş Frumosu, reprezentantul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, are o părere mai rezervată în ceea ce priveşte recolta de anul acesta. "E încă prea devreme pentru a vorbi sigur despre recolta de anul acesta. Zăpada practic a protejat pământul de îngheţ. În plus, nu ştim încă ce ne aşteaptă de-acum înainte. Dacă în lunile următoare va fi secetă, anul acesta va fi compromis", a declarat acesta. "Suntem pe muchie de cuţit, dar nu e încă foarte târziu", a adăugat el.
Cele mai afectate culturi, până în momentul de faţă, au fost cele de plante medicinale, în proporţie de 23,25%, de rapiţă, în proporţie de 14,58%, şi cele de viţă-de-vie, în proporţie de 12,48%. "Viţa-de-vie mai poate fi însă salvată în următoarea perioadă chiar dacă, în unele zone, a fost afectată circa 15%-20% din recoltă. Viţa-de-vie este afectată de temperaturile sub 20 de grade Celsius. Astfel că, din acest punct de vedere, nordul Moldovei a fost cel mai afectat. Fermierii de-acolo ne-au anunţat că recolta a fost afectată în proporţie de 20%-25%", a declarat Ovidiu Gheorghe, director