Corneliu Birtok Băneasă, tânărul din Deva premiat pentru mai multe invenţii în domeniul admisiilor auto, nu ţine neapărat să-şi vândă invenţiile marilor producători auto. Este tentat, mai degrabă, de ideea înfiinţării unei linii de fabricaţie proprii, la Deva, unde să producă singur filtrele şi dispozitivele dinamice de transfer ale aerului. Sursa: Remus Suciu
Corneliu Birtok Băneasă a obţinut medalia de aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, desfăşurat între 21 şi 25 aprilie, după ce a prezentat un dispozitiv dinamic de transfer al aerului, care eficientizează admisia aerului în filtru şi apoi în cilindrii motorului.
Succesul vine după ce, anul trecut, la acelaşi salon, Corneliu a obţinut o medalie de argint pentru filtrul de aer supra-aspirat inversat. Tânărul de 32 de ani are deja la activ medalii de aur şi premii speciale obţinute la alte saloane internaţionale, numărul total al distincţiilor sale ajungând la 20. În portofoliu deţine peste 80 de modele de filtre de aer. Dispozitivele fac orice motor să consume cu 10, 20, unele chiar cu 30% mai puţin combustibil şi să câştige cai – putere.
Corneliu Birtok Băneasă a terminat şcoala postliceală a Liceului Auto din Deva (denumit acum oficial „Colegiul Tehnic Transilvania). A făcut liceul la seral, la o altă unitate de învăţământ din Deva, după care a urmat şcoala postliceală de la Colegiul Transilvania, devenind specialist în transporturi. În prezent, Birtok este student în anul 4 la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, la secția mecanică auto.
Povestea ideii
În 1999 şi-a cumpărat o Dacie, iar filtrul de aer îl călca pe nervi.
„E o Dacie din 1977, iar filtrul de aer mă enerva cel mai tare pentru că era mic, avea o admisie îngustă, şi mai era şi negru, iar vara se încălzea prea mult. Aşa se face că puterea motorului, pe vreme caldă, scădea cu 20%, cel puţin. M-am enerva