Guvernul a aprobat, ieri, în şedinţă extraordinară, proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a anunţat primul-ministru Emil Boc.
Potrivit Agerpres, şeful Guvernului a explicat: "Prin acest proiect de lege, Guvernul urmăreşte continuarea activităţii ANI. (...) Pentru a respecta decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la faptul că publicarea în declaraţia de avere a unor date ar afecta viaţa privată, instituim două tipuri de declaraţii de avere, una ce are caracter public şi una cu caracter confidenţial".
Astfel, demnitarii vor avea de completat o declaraţie publică în care vor avea de stipulat, printre altele, numărul de conturi bancare şi de imobile pe care le deţin şi o alta cu caracter confidenţial în care vor completa adresa domiciliului lor şi numele instituţiilor bancare la care au conturi deschise.
Premierul Emil Boc anunţase, săptămâna trecută, că intenţionează să rezolve problema ANI printr-o Ordonanţă de Urgenţă, însă această variantă nu a fost posibilă conform deciziei CCR. Guvernul a avut posibilitatea doar să iniţieze un proiect de lege care, eventual, să fie dezbătut în regim de urgenţă în Parlament.
Şedinţa Executivului a avut loc cu doar câteva ore înainte de consultările convocate de preşedintele Traian Băsescu cu partidele politice, la Palatul Cotroceni, pe tema ANI.
Consultările au fost solicitate de către şeful statului după ce CCR a declarat, recent, drept neconstituţionale unele din prevederile Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei.
Şeful statului a declarat, în cadrul consultărilor, că problema ANI este deosebit de serioasă şi ar trebui rezolvată rapid de către Parlament fiind vorba de imaginea externă a ţării noastre pe Justiţie. Astfel, şeful statului a cerut partidelor să rezolve problema legislativă a ANI în 10 zile. Proie