Cei care dispun de lichidităţi sau au acces la finanţare pot cumpăra acum terenuri, aproape de oraş, chiar şi la jumătate din preţul afişat în 2009. Preţul terenurilor din localităţile vecine Bucureştiului au revenit, în mare parte, la valorile înregistrate înainte de perioada de boom imobiliar.
La Domneşti, o zonă cu potenţial, dar prea puţin exploatată de investitori din cauza accesului dificil dinspre Bucureşti şi a ambuteiajelor apărute zilnic la bine-cunoscuta baieră de la intrarea în localitate, preţurile terenurilor au scăzut chiar şi cu 50% în unele situaţii.
Mai citeşte şi:
Piaţa spaţiilor de birouri îşi revine
În prezent, cei interesaţi pot achiziţiona, spre exemplu, o parcelă de teren cu suprafaţa de 500 de metri pătraţi şi cu acces la utilităţi, cu deschidere la stradă asfaltată, la un preţ de 35 de euro pe metru pătrat.
„Am avut mai multe parcele cu aceeaşi suprafaţă de vânzare şi, în intervalul 2006-2007, am obţinut un preţ mediu de 60 de euro pe metru pătrat. Pentru terenul rămas am scăzut destul de mult, iar sub această valoare nu mai negociez, deoarece orice altă reducere ar însemna să vând la un preţ sub cel de achiziţie", spune Mihai Anghelescu, proprietarul terenului.
Alţi deţinători de terenuri din zonă preferă, tot pe fondul scăderii dramatice a preţurilor, să nu le mai parceleze, în cazul suprafeţelor mari, şi speră că vor reuşi să identifice un client, dezvoltator imobiliar sau de spaţii logistice, interesaţi de astfel de proprietăţi.
Investiţii greu de recuperat
Situaţia este neplăcută şi pentru proprietarii din Chitila, care au scăzut, pe parcursul anului trecut, între 50% şi 60% din preţurile valabile la sfârşitul lui 2008.„Am contractat un credit în 2007, am cumpărat un teren şi am început să construiesc o casă. Nu am reuşit să finalizez proiectul, iar în prezent am