Din dorinţa de a ajunge mai repede la destinaţie, mulţi şoferi apasă prea tare pedala de acceleraţie, uitând să mai ia şi o pauză la drum lung. De altfel, mare parte dintre tragediile rutiere sunt cauzate de oboseală, spun poliţiştii. În Timiş, patru persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte trei au fost rănite grav anul trecut, după ce au adormit la volan.
Starea de oboseală nu trebuie ignorată
Sute de şoferi sunt implicaţi în fiecare an în accidente rutiere grave, după ce oboseala i-a prins la volan. Au aţipit doar câteva fracţiuni de secundă. Atât, dar a fost de ajuns. În Timiş, de la începutul acestui an, a avut loc un singur accident grav — din cauza oboselii — şoferul decedând pe loc. Totuşi, spun rutieriştii timişeni, au fost multe alte accidente de circulaţie provocate de şoferi care au adormit la volan, însă aceştia au avut noroc şi au scăpat teferi. Numărul accidentelor grave având ca şi cauză principală oboseala la volan s-a menţinut aproape constant în ultimii ani, în judeţ, se arată în statisticile Poliţiei Rutiere Timiş. Dacă numărul accidentelor a scăzut puţin, s-a dublat însă numărul morţilor rezultaţi din aceste evenimente rutiere. În 2008, au avut loc şase accidente rutiere grave, pe fondul oboselii, în urma cărora doi oameni au murit, iar alţi patru s-au ales cu răni grave. Anul trecut, la bilanţul rutier s-au mai adăugat alte cinci accidente grave de circulaţie, patru oameni pierzându-şi viaţa, iar alţi trei suferind răni grave, după ce şoferii maşinilor în care se aflau au aţipit la volan.
De altfel, în octombrie 2008, şi preotul Penitenciarului Timişoara, Ioan Busuioc, de 38 de ani, a murit în apropierea localităţii Giarmata, după ce a adormit la volan şi a intrat cu maşina pe contrasens, izbindu-se violent de un camion.
Poliţiştii rutierişti timişeni îi sfătuiesc pe şoferi să renunţe să pornească la dru