Încă o campanie de presă în care medicii sunt puşi la stâlpul infamiei. După ce două paciente au ajuns în comă, urmare a unei posibile infecţii nosocomiale contractate la Spitalul CF 2, ziariştii şi opinia publică s-au dezlănţuit.
„Pe medici să-i baţi, că ştiu ei de ce”, scrie un blogger. Alţii spun că de vină este „sistemul” şi arată cu degetul către guvern şi politicienii care „subfinanţează” spitalele din România.
Noua stea a analiştilor politici, Floriana Jucan (da, fosta iubită a lui Gigi Kent!), are şi ea un punct de vedere: deşi călătoreşte des în străinătate, nu a auzit pe acolo de nicio somitate medicală din România. Nimic nou în această isterie generalizată. O să treacă trei zile, o să găsim alt subiect, iar în România nu se va face nimic pentru a limita infecţiile rezultate în urma unui tratament spitalicesc, aşanumitele „infecţii nosocomiale”.
În SUA sunt contabilizate circa 1,7 milioane de astfel de infecţii, care, anual, contribuie la moartea a 99.000 de persoane. Un studiu al Centrului European pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor arăta că, în 2006, în Franţa au fost 358.353 de pacienţi care au contractat o infecţie intra-spitalicească. Oficialii europeni estimează că, anual, în UE 27, aceste infecţii sunt cauza directă a 37.000 de decese şi „contribuie” la alte 111.000.
Prima problemă: datele despre România lipsesc din statisticile acestui centru european. Nu este nici măcar indicată autoritatea naţională care se ocupă de supravegherea infecţiilor asociate cu sistemul medical. Există doar un proiect-pilot de monitorizare a unităţilor de terapie intensivă.
Pe siteul centrului de statistică sanitară din România se găsesc date din 2008 privind infecţiile nosocomiale: 9.677 de cazuri. Raportat la numărul de pacienţi, suntem mult sub media europeană. Dar până şi ministrul sănătăţii recunoaşte că d