Anemia şi astmul sunt afecţiuni care pot fi provocate inclusiv de alergiile alimentare, iar autismul şi otitele pot fi agravate de manifestările alergice. Sursa: HEPTA
O persoană din trei e afectată de alergia cu declanşare întârziată, în condiţiile în care astfel de reacţii apar mai des decât cele cu declanşare imediată. Cunoscute şi ca alergii de tip trei, reacţiile la alimente cu declanşare întârziată apar atunci când sistemul imunitar creează un surplus de anticorpi pentru un anumit alergen alimentar, iar organismul sesizează prezenţa lui şi intră treptat în alertă.
E nevoie de minimum două ore şi până la câteva zile de la consumarea alergenului pentru ca reacţiile să apară. Manifestările întârziate provocate de alergeni pot afecta aproape toate organele sau ţesuturile corpului şi de aici apar şi boli precum astmul sau anemiile, dar şi agravarea unor afecţiuni precum otitele sau autismul.
Lipsa fierului duce la anemie
Anemia provocată de carenţa de fier poate apărea din cauza unei alimentaţii nesănătoase, accentuată de alergia la anumite produse.
„Persoanele care au o alimentaţie defectuoasă şi, în plus, mai au şi alergie la anumite alimente sunt mai predispuse anemiilor”, explică Ioana Pedestru, medic primar ORL, care are competenţă în alergologie. Această boală se manifestă printr-o senzaţie de lipsă de aer, care imită criza de astm.
„Senzaţia de sufocare poate apărea la cei cu anemie provocată de lipsa de fier şi poate fi confundată cu o criză de astm”, adaugă medicul.
Atenţie însă, pastile care conţin fier nu sunt soluţia în acest caz! O vizită la alergolog sau la medicul de familie, care va face teste suplimentare, este o măsură mult mai bună.
Alergiile alimentare pot provoca şi probleme respiratorii, care, dacă nu sunt tratate corespunzător, pot duce la astm bronşic