De peste 15 ani, tinerii din Vişeu de Sus au format o trupă de dansuri tradiţionale nemţeşti. Formaţia „Edelweiss" („Floare de colţ") conţine 12 dansatori, şase băieţi şi şase fete cu vârste cuprinse între 12 şi 21 de ani.
Din 1995, în Vişeu de Sus 12 tineri au întemeiat singura formaţie de dansuri tradiţionale nemţeşti din Maramureş, „Edelweiss" („Floare de colţ"). Grupul s-a format din dorinţa tinerilor de a duce mai departe cultura şi tradiţia ţipţerilor, învăţată de la părinţi şi bunici, majoritatea dintre ei de origine germană. De-a lungul celor peste 15 ani de activitate, membrii grupului au susţinut peste 50 de spectacole, multe dintre ele pe cele mai mari scene din ţară şi din străinătate, unde au interpretat dansuri tradiţionale nemţeşti dintre cele mai diverse.
„De când mă ştiu, în Vişeu de Sus a existat formaţia asta şi mi-am dorit încă de mic să fac parte din ea şi să duc mai departe tradiţia ţipţerilor. Este atât de frumos să vezi că prin tine tradiţia îşi continuă cursul, iar hainele tradiţionale nemţeşti pe care le purtăm la festivaluri ne dau o senzaţie unică şi parcă ne poartă prin toată istoria ţipţerilor", mărturiseşte cel mai în vârstă dintre dansatori, Johann Fellner. Aşa cum tradiţia o cere, primele spectacole ale ţipţerilor au avut loc chiar la ei acasă, în Vişeu de Sus. „Primele spectacole le-am ţinut la Casa de Cultură din Vişeu de Sus, cu ocazia festivalului nostru tradiţional, «Droben im Wassertahl», asta după ce am repetat cel puţin două luni şi am avut vestimentaţia tradiţională aşa cu se cuvenea", continuă tânărul.
Festivaluri după festivaluri
Au urmat spectacole scurte, de aproximativ 20 de minute, la toate festivalurile din ţară. „Cred că nu am ratat nicun oraş din ţară cu origini nemţeşti, de la Bistriţa, Sibiu, Oradea şi până la Palota, Ardud sau Tiream", mai spune Johann.
După doa