Desemnarea Teodorei Trandafir drept candidat PDL la alegerile din Colegiul 19 a redeschis subiectul politicianului-vedetă, iar victoria ei a confirmat că teoria funcţionează. Teo a învins-o pe Liliana Mincă, deşi aceasta era susţinută de trei partide: PSD, PC şi PNL. Oamenii nu au judecat după promisiuni, platformă sau doctrină, ci după ochi, zâmbet, notorietate – avantaj PDL, într-un colegiu cunoscut ca fief al conservatorilor. Fosta vedetă ProTV a fost soluţia disperată a unui partid care pierde turaţie pe spatele Guvernului şi, totodată, care pare să se afle într-o acută criză de cadre. Teo a fost scoasă din joben de Boc (sau Băsescu, nu se ştie a cui a fost ideea), exact ca un iepure într-un număr de scamatorie. Să ne amintim că în ianuarie, la sectorul 1, a candidat un tânăr de 22 de ani, care avea calitatea unică de a fi copilul lui tata. Cu Honorius Prigoană, scamatoria nu a funcţionat.
Politicianul-vedetă este un concept care a prins destul de bine în România şi a fost promovat mai ales de PRM. Ion Dolănescu sau Irina Loghin sunt exemple la îndemână, dar nu singurele. Locuri în Parlament mai ocupă Mircea Diaconu, Victor Socaciu sau Sergiu Nicolaescu. Numai Ilie Năstase a dat-o în bară, în 1996, când a candidat la Primăria Capitalei. Fostul mare jucător de tenis a fost susţinut de cine nu trebuia, PDSR, şi a pierdut lamentabil în faţa necunoscutului, pe atunci, Victor Ciorbea.
Experimentul Prigoană a eşuat. Experimentul Teo a izbândit. Urmând logica aceasta, dacă PDL ar trebui să desemneze mâine un nou candidat, e limpede pe cine va mai scoate Boc din joben: Andreea Marin, Mihaela Rădulescu, Dan Negru, Andreea Esca ori Radu Moraru. Mă gândesc că Mircea Badea iese din discuţie…
Desemnarea Teodorei Trandafir drept candidat PDL la alegerile din Colegiul 19 a redeschis subiectul politicianului-vedetă, iar victoria ei a confirmat că teoria funcţ