Legumele sunt foarte bune pentru sănătate, însă germenii şi bacteriile pe care le „găzduiesc“ pot repre-zenta un real pericol. De aceea, înainte de a consuma legumele, crude sau preparate, este esenţial să le spălaţi foarte bine.
Din cauza mediului în care cresc şi a condiţiilor în care sunt păstrate, pe tarabele din piaţă sau în standurile din supermarketuri, legumele devin adevărate depozite de bacterii şi microbi. Acesta este, deci, principalul motiv pentru care noi, consumatorii, trebuie să avem grijă cum tratăm legumele înainte de a le prepara sau de a le mânca. Oricât de banal ar părea, simplul fapt de a spăla legumele este cea mai eficientă armă pe care o avem la dispoziţie pentru a preveni o eventuală îmbolnăvire.
Ajunşi acasă după ce aţi cumpărat legumele, trebuie să le spălaţi sau să le pregătiţi pentru a le putea folosi. Dacă nu le utilizaţi imediat, este indicat să ţineţi legumele separat, pentru că acestea se coc în perioade de timp diferite.
De exemplu, cartofii rezistă mai mult decât roşiile, însă dacă se ţin împreună, cartofii se vor strica mai repede, fiind influenţaţi de ritmul de coacere al roşiilor.
Cum se spală legumele cu frunze
Legumele cu frunze, ca de exemplu varza, salata sau broccoli, şi leguminoasele precum spanacul sau dragaveiul trebuie spălate într-un vas cu apă, nu sub jet, aşa cum aţi crede. Umpleţi un castron pe jumătate cu apă rece, apoi scufundaţi pe rând fiecare mănunchi sau legătură în apă. Îndepărtaţi aţa sau elasticul cu care legăturile sunt prinse, pentru a vă asigura că fiecare tulpină şi fiecare frunzuliţă este spălată aşa cum trebuie. Treceţi legumele de mai multe ori prin apa din castron, apoi scoateţi-le, scuturaţi-le bine şi puneţi-le la uscat pe un prosop curat. După ce s-au uscat, puneţi fiecare legătură într-o pungă de plastic (precum cele pe care le folosiţi pentru păstrar