Procedura presupune acordarea unui termen pentru remedierea disfuncţionalităţilor semnalate, România fiind pasibilă, în caz contrar, chiar şi de excluderea din Consiliul Europei. Sursa: AFP Photo
Sătulă să tot soluţioneze cauze asemănătoare intentate României pe tema retrocedării imobilelor naţionalizate, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ne ameninţă, în premieră, cu hotărâri-pilot!
România este pasibilă de aplicarea de hotărâri- pilot şi în ceea ce priveşte „nerespectarea dreptului la un proces echitabil” (durata excesivă, neexecutarea hotărârilor judecătoreşti rămase defintive) şi încălcarea „dreptului de a nu fi supus torturii”.
Hotărârile-pilot reprezintă un fel de hotărâri judecătoreşti generaliste, în sensul suspendării tuturor cauzelor asemănătoare, de pe rolul CEDO, până când statul român va lua „măsurile legislative, bugetare şi administrative”, în vederea unificării practicii judiciare şi a remedierii disfuncţionalităţilor.
CEDO reclamă absenţa unui mecanism coerent şi consecvent de retrocedare sau compensare, încălcarea repetată a drepturilor fundamentale, birocraţie şi legislaţie stufoasă şi confuză, tergiversare.
Grefa Curţii Europene a făcut anunţul oficial
Prin hotărârile-pilot, CEDO ar da României un termen - de regulă de şase luni sau un an - pentru remedierea pe cale administrativă, legislativă şi bugetară a disfuncţionalităţilor semnalate, urmând ca, în caz contrar, să dispună sancţiuni care pot merge chiar şi până la excluderea din Consiliul Europei.
Grefa Curţii Europene a anunţat, printr- un Comunicat oficial, că procedura hotărârilor-pilot urmează a fi aplicată României în premieră, în cauzele privind restituirea proprietăţilor preluate abuziv de către stat în perioada comunistă. La nivelul Curţii Europene a Drepturilor Omului sunt înregistrate, în prezent, a