Durerile de cap, oboseala şi pocniturile în urechi pot fi cauzate de creşterile tensiunii arteriale. Peste 40 la sută din români suferă de hipertensiune arterială, potrivit statisticilor. Depistarea ei precoce permite luarea unor măsuri care o pot ţine sub control.
Tensiunea arterială este reprezentată de un cuplu de valori tensionale, sistolică şi diastolică. Tensiunea maximă (sistolică) este dată de presiunea sângelui asupra pereţilor vasculari imediat după ce inima a pompat sângele în artere. Cea de-a doua valoare, tensiunea minimă (diastolică), reprezintă presiunea sângelui în perioada dintre două contracţii cardiace, când inima se umple cu sânge.
Valoarea optimă este de 120/80 mmHg (milimetri coloană de mercur). „Tensiunile de peste 140 mmHg, respectiv de peste 90 mmHg sunt semnale pentru o boală hipertensivă", menţionează profesorul doctor Eduard Apetrei, şeful Secţiei de Cardiologie a Institutului „C.C. Iliescu" din Bucureşti.
Tinerii trebuie să-şi măsoare tensiunea anual, iar persoanele cu vârste de peste 40 de ani, trimestrial. „În cazul persoanelor care prezintă afecţiuni ce grăbesc instalarea acestei boli, precum diabetul, obezitatea şi hipercolesterolemia sau care au părinţi cu istoric de hipertensiune de la vârste tinere, monitorizarea trebuie începută devreme şi repetată la intervale mai mici de timp", completează medicul.
Durerile de cap apar dimineaţa
Efortul fizic sau solicitările psihice pot duce la creşteri sporadice ale valorilor tensiunii arteriale, chiar şi la persoanele tinere. Odată cu înaintarea în vârstă pot apărea anumite modificări, dar, de multe ori, hipertensiunea arterială se instalează insidios, fără a-şi face simţită prezenţa. Există totuşi o gamă de semne şi de simptome care pot atrage atenţia asupra acestei probleme.
Durerile de cap sunt printre cele mai frecvente simptome. Apar mai ales dimineaţa,