* de duminică, 25 aprilie, micii producători care valorifică direct produsele în pieţe şi târguri sunt obligaţi să se înregistreze ca Persoane Fizice Autorizate (PFA)
* în plus, trebuie să elibereze bon fiscal pentru fiecare vânzare, ceea ce înseamnă că au nevoie şi de case de marcat * precupeţii brăileni sunt nemulţumiţi de această obligaţie spunând că se încearcă, de fapt, excluderea lor din pieţe în favoarea samsarilor
Zarzavagiii din piaţă, înregistraţi ca producători agricoli, trebuie să devină PFA (Persoană Fizică Autorizată), să cumpere casă de marcat şi să elibereze bon fiscal pentru fiecare legătură de ceapă, mărar, pătrunjel sau ridichi pe care o vând. Aceleaşi obligaţii revin şi precupeţilor din sectorul lactate-brânzeturi. Actul normativ care obligă producătorii autorizaţi din pieţe să intre cu micile negustorii în sfera fiscalizării a intrat în vigoare duminică, iar în Brăila sunt înregistraţi circa 550 de astfel de producători. Pentru ei, cheltuielile cu încadrarea în noile prevederi se ridică la circa 2 milioane lei vechi, pentru înregistrarea în Registrul Comerţului, plus încă 7 - 8 milioane lei vechi o casă de marcat. Deocamdată, majoritatea producătorilor agricoli din pieţele brăilene nu s-au constituit în PFA-uri, în speranţa că guvernanţii se vor trezi la realitate dar şi în aşteptarea unei soluţionări rapide a "aberaţiei fiscale" aşa cum o numesc. Preferă să nu mai vândă în piaţă. "Este de-a dreptul ridicolă o astfel de prevedere", spun şi reprezentanţii producătorilor agricoli brăileni, care percep măsura ca pe o încercare disperată de a fiscaliza agricultura de subzistenţă. Cea mai importantă asociaţie sindicală a agricultorilor - "Agrostar" - susţine că măsura ca micii producători din pieţe să devină PFA nu face altceva decât să încurajeze specula.
La Brăila, peste 500 de producători sunt în această situaţie
Micii producăt