Prognoza de creştere economică pentru acest an revizuită în jos de FMI de la 1,3% la 0,8% ar putea fi chiar prea optimistă, consideră ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.
„Sper ca noua prognoză a FMI să fie acoperită de realitate. Eu sunt încă prudent", a declarat Sebastian Vlădescu, citat de Mediafax.
Declaraţia ministrului Finanţelor Publice lasă de înţeles atât că estimarea de creşetere economică ar putea fi ajustată şi mai mult în jos, cât şi că revizuirea bugetară implicită la nivelul veniturilor programate va fi mai amplă.
Pe de altă parte, Vlădescu a precizat că datele privind execuţia bugetară disponibile la 25 aprilie indică în mod clar că deficitul s-a încadrat în ţinta convenită cu FMI, de 8,25 de miliarde de lei. Ţinta pentru deficitul bugetului general consolidat pentru acest an este de 31,9 miliarde de lei.
Totodată, Vlădescu a evitat să discute despre o posibilă revizuire a ţintei relative de deficit bugetar pentru 2010, care a fost negociată cu Comisia Europeană la 5,9% din Produsul Intern Brut (PIB).
Întrebat despre eventuale discuţii privind lărgirea bazei de impozitare, Vlădescu a spus că negocierile se vor axa mai degrabă pe zonele de evaziune fiscală, adică pe extinderea bazei de încasare efectivă.
Ministrul Finanţelor nu a dorit să comenteze nici informaţia potrivit căreia Guvernul ar putea cere încă o derogare de la ţinta privind arieratele bugetului.
După primele două luni, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit estimat la 5,8 miliarde de lei, reprezentând 1,1% din PIB, în condiţiile creşterii cheltuielilor cu 5,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi scăderii veniturilor cu 3%.
Consiliul miniştrilor de Finanţe din statele membre UE (ECOFIN) a aprobat la jumătatea lunii februarie prelungirea cu un an, până în 2012, a termenului acordat României