Beneficiarii de fonduri europene trebuie sa priveasca banii de la UE ca pe o investitie pe termen lung care sa aduca valoare companiei, cea mai importanta etapa fiind cea de implementare a proiectului, in care, daca nu sunt respectate procedurile din contractul de finantare firmele pot pierde grantul obtinut.
Tiberiu Moisa, directorul executiv al departamentului Clienti corporativi si IMM din cadrul Bancii Transilvania, spune ca beneficiarii isi asuma un risc major in momentul in care implementeaza un proiect cu finantare europeana pentru ca pot primi mai putini bani de la UE decat si-au bugetat in cazul in care nu respecta pasii din proiect.
"Pentru a obtine fondurile de la UE trebuie respectate procedurile pas cu pas. Un proiect bine implementat il scapa pe beneficiar de riscul de a rambursa sumele primite. Daca modul in care sunt cheltuiti banii nu e conform cu ceea ce scrie in proiect, beneficiarul se poate trezi ca trebuie sa cofinanteze cu o suma mai mare decat a luat in calcul", a explicat Tiberiu Moisa in cadrul conferintei "Cum sa iei bani de la UE? Invata de la firmele care au primit finantare europeana" organizat ieri de ZF la Cluj in colaborare cu Banca Transilvania, CEC Bank si casa de avocatura Bostina& Asociatii.
Pe de alta parte, el sustine ca pentru a nu avea probleme in implementare solicitantii trebuie sa isi dimensioneze proiectul astfel incat sa poata sa-l sustina financiar.
"Oamenii s-au obisnuit sa faca proiecte pentru mai mult decat pot duce si cer suma maxima. Este bine ca in momentul in care o firma vrea sa solicite finantare UE sa treaca si pe la banca si sa apeleze la o firma de consultanta care sa o ajute pe tot parcursul proiectului."
Avocatul Alex Stoica, partener al casei de avocatura Bostina si Asociatii, spune ca se poate ajunge chiar la condamnari in instanta in cazul in care nu se respecta toate condit