Criza financiara a scos pe piata mai multi candidati pentru companiile care inca mai fac angajari, insa numarul profesionistilor este in continuare scazut, iar angajatorii se confrunta cu probleme in acoperirea posturilor deficitare.
“Criza a adus un excedent de personal, insa candidatii sunt la fel de nepregatiti ca inainte. Noi recrutam, in principal, programatori specializati in limbajul PHP, dar chiar daca oferim salarii de 500-600 pentru posturi de entry-level, gasim foarte greu personal specializat”, spune Florentina Greger, director de resurse umane in cadrul Zitec, companie cu 35 de salariati activa in dezvoltarea de software.
Salariile oferite de companie rivalizeaza cu castigurile oferite tinerilor de filiale din Romania ale marilor corporatii din IT&C. De exemplu, companiile din IT&C prezente la targul de joburi Angajatori de Top au pus la bataie circa 350 de joburi, cu salarii de pornire de circa 500 de euro. Mai mult, un absolvent de IT&C cu 1-2 ani de experienta pe piata fortei de munca poate incasa lunar si peste 1.000 de euro.
“Preferam sa recrutam programatori cu experienta de cel putin un an, dar nu ocolim nici absolventii pasionati de limbajul de programare PHP. Facultatile de automatica si cibernetica nu ne ofera, din pacate, absolventi specializati in acest limbaj de programare”, mentioneaza Greger.
Principalul motiv pentru care institutiile de invatamant de profil nu reprezinta o sursa de personal pentru companie il reprezinta lipsa studiului programului PHP din materia scolara.
Spre deosebire de absolventii de facultate, care de multe ori nu au o privire reala asupra pietei fortei de munca, candidatii cu 2-3 de experienta stiu sa evalueze mult mai bine oportunitatile care pot aparea intr-un anumit moment.
"Cel mai aberant salariu care a fost solicitat vreodata de vreun student cu un an de experienta in progra