Cele mai importante clădiri din Buzău au câte o replică în miniatură realizată de Dumitru Cadulenco. Meşterul buzoian a făcut însă şi machete ale unor obiective din afara judeţului, în special biserici şi mănăstiri. Una dintre lucrările sale este expusă la Patriarhia Română. Este vorba despre macheta Catedralei Patriarhale pe care i-a dăruit-o Preafericitului Părinte Daniel.
Dumitru Cadulenco a început să meşterească în copilărie. Făcea aeromodele, navomodele s-a oprit în cele din urmă la machete de vitrină. „Pe parcurs mi-au venit cât de cât minţile la cap. Îmi dădeam seama: munceşti trei luni la un model şi îl fărâmi în câteva secunde” îşi aminteşte Dumitru Cadulenco.
În anul 1973 s-a angajat ca instructor coordonator la Casa Pionierilor, redenumită ulterior Palatul Copiilor. După numai câteva luni reuşea să impresioneze juriul unui concurs naţional cu macheta muzeului satului din Bucureşti şi a obţinut premiul I . „ De atunci nu a fost an în care să nu iau fie marele premiu, fie premiul I la concursuri naţionale. Am participat la expoziţii internaţionale în Slovacia, Polonia, Turcia. Era o recompensă pentru câştigătorii concursurilor naţionale. În fiecare an plecau în tabere internaţionale şi aşa am avut şansa să călătoresc”, povesteşte Dumitru Cadulenco.
Adevărata pasiune: machetele de biserici
La realizarea machetei „Muzeul Satului” i s-a interzis să reproducă biserici. „Treaba asta m-a ambiţionat. În plus colindasem taote mănăstirile Bucovinei şi Maramureşului şi am văzut frumuseţea lor. De-a lungul anilor am realizat peste 40 de machete de biserici şi mănăstiri după fotografii făcute de mine şi după pliante. Multe dintre ele au rămas la Patriarhie” spune Dumitru Cadulenco. În plus a făcut peste o sută de machete de case vechi româneşti.
Comandă de la Bucureşti
Pe lângă lăcaşurile de cult pe car