Copiii au nevoie de aer curat şi de spaţiu verde. Deşi pare ceva banal, la Făgăraş e destul de complicat. În majoritatea şcolilor spaţiul verde este prea puţin, sau chiar inexistent. Locul copacilor, al florilor, sau al ierbii a fost luat de betonul gri, pe care copiii bat mingea în recreaţie, iar în loc de aer curat, tinerii inspiră praf din asfaltul încins. În aceste condiţii, construirea unei noi ,,fabrici de oxigen” e mai mult decât necesară, iar copiii ar trebui să fie primii antrenaţi în această activitate.
Situaţie…,,beton”
Cândva în curţile şcolilor din oraş existau copaci şi multă verdeaţă. În timp, însă aceste spaţii s-au tot micşorat şi s-au construit terenuri de sport, toate din beton. Dacă la acea vreme această asfaltare însemna progres, astăzi se simte lipsa acestor spaţii cu verdeaţă. Situaţia este aceeaşi în mai toate unităţile de învăţământ din oraş. În puţine şcoli mai găseşti măcar un pom în curte. Flori, iarbă sau gard viu sunt doar vise. În plus, nici măcar nu există locuri în care s-ar putea sădi ceva! Odată cu micşorarea spaţiilor verzi, s-au micşorat şi curţile. În locul acestora s-au înălţat blocuri în perioada trecută. Pentru câţiva pomişori ar trebui să se renunţe poate la un teren de sport, iar şcolile nu îşi permit asta. Pare o situaţie fără ieşire. Nimic nu seamănă cu şcolile din filme unde, în recreaţii tinerii se relaxează la umbra unor copaci înalţi pe un gazon perfect… Şi se pare că nici nu va semăna vreodată. Singura privelişte pe care o au elevii în recreaţii atunci când se ,,relaxează” pe betonul gri, sunt doar blocurile înalte, la fel de gri….
Spaţiu verde? Puţin spre deloc!
La Şcoala Generală nr. 1 există în curte doar un singur copac şi un neînsemnat petic de verdeaţă. ,,Noi nu avem verdeaţă decât în corpul 2 de clădire care nu ne aparţine, iar din anul şcolar următor nu ne vom mai desfăşura activita