Zece mii de agricultori însoţiţi de 1300 de tractoare au mărşăluit, marţi, pe străzile Parisului pentru a protesta faţă de scăderea veniturilor. Afişând pancarte pe care se putea citi "Suferinţa agricolă" sau "Ţărani furioşi", cultivatorii de cereale sunt ultima "ramură" a agriculturii care ies în stradă, transmite de la Paris Vasile Damian. Un producător de cereale - adică un agricultor care cultivă grâu, porumb, dar şi soia, rapiţă, floarea soarelui sau sfeclă de exemplu - a pierdut anul trecut în medie 51 la sută din venitul său.
Zece mii de agricultori însoţiţi de 1300 de tractoare au mărşăluit, marţi, pe străzile Parisului pentru a protesta faţă de scăderea veniturilor. Afişând pancarte pe care se putea citi "Suferinţa agricolă" sau "Ţărani furioşi", cultivatorii de cereale sunt ultima "ramură" a agriculturii care ies în stradă.
În trecut au manifestat la Paris - chiar pe celebra avenue des Champs-Elysées - producătorii de fructe, cei de lapte, crescătorii de vite, samd.
Un producător de cereale - adică un agricultor care cultivă grâu, porumb, dar şi soia, rapiţă, floarea soarelui sau sfeclă de exemplu - a pierdut anul trecut în medie 51 la sută din venitul său.
Cu alte cuvinte mai bine de jumătate după ce în 2008 deja pierduse o treime din salariu. Combinată cu o prăbuşire a preţului la aceste cereale - de la 200 la 100 de euro în medie într-un an - e uşor de imaginat viaţa unui astfel de producător.
Mulţi dintre aceştia ajung, aşadar, cu greu să-şi acopere costurile de producţie, despre investiţii să nu mai vorbim. Cu alte cuvinte, scăderea veniturilor este similară cu cea înregistrată de producătorii de lapte pe care i-am văzut manifestând de mai multe ori în ultimul an.
Situaţia lor este însă complet diferită şi trebuie precizat că puţini ţărani sunt solidari cu producătorii de cereale. În primul rând pentru că, aceştia au