În ziua în care la Bucureşti suporterii Stelei se băteau cu forţele de ordine, la Rotterdam, poliţia olandeză aresta peste 70 de fani ai lui Feyenoord. Periodic, Franţa şi Italia se confruntă cu violenţa feroce ale aşa-zişilor “hooligans”, în bătălii sângeroase, soldate uneori cu morţi de ambele părţi. În general, germenii unui extremism sesizat în rezultatele diverselor alegeri de pe continent, îi vedem sporadic explodând în stradă.
Duminică seara, la Bucureşti, s-a arătat încă o dată dimensiunea faliei care separă lumea autorităţilor de lumea cetăţeanului obişnuit. În faţa faptelor fanilor – da, reprobabile! – cei plătiţi tocmai să preîntâmpine astfel de evenimente nu fac decât să se mire şi să se întrebe cu mâinile în şold cum e posibil să se întâmple aşa ceva. Asta deşi erau prevenite de şapte zile că în Ghencea se pune de-o răzmeriţă. La sfârşitul luptelor, fiecare şi-a numărat pagubele: jandarmeria – doi răniţi, firma de securitate de la stadion – trei răniţi, poliţia – două maşini cu geamuri sparte.
Iar aici intră în scenă imaginea Poliţiei Capitalei, purtătorul de cuvânt Christian Ciocan. De la căpătâiul celor două Loganuri boţite el cere sprijinul populaţiei, face apel la conştiinţa civică să-i prindă pe făptaşi. Adică poliţia, plătită din banii populaţiei şi ca să apere cetăţeanul, cere ea însăşi protecţia acestuia. Asta deşi o organizare pe măsura gravităţii prognozelor evenimentelor ar fi diminuat poate impactul confruntărilor. Păi dacă poliţia nu poate să se apere singură, ce siguranţă şi încredere au cetăţenii obişnuiţi ajunşi întâmplător în preajma cetelor de haidamaci?
Dar Christian Ciocan nu s-a oprit aici. A vorbit, nici mai mult nici mai puţin decât de amenzi pe stadioane, pentru suporterii care înjură, acuzaţi de “ultraj contra bunelor moravuri”! Nu ni s-a comunicat şi cum se va face asta, dacă în arenă vor fi trimişi poliţişti