Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va organiza două licitaţii pentru efectuarea a două studii care să identifice efectele eliminării tarifelor reglementate la energie electrică şi termică, precum şi în cazul celor la gaze naturale, se arată într-un anunţ al Autorităţii, cu precizarea că fiecare dintre acestea va costa câte 300.000 de euro. Ambele licitaţii sunt programate pentru data de 11 iunie, iar studiile vor trebui finalizate în termen de şase luni.
Studiul privind energia electrică şi termică va evalua şi gradul de suportabilitate a preţurilor pentru consumatorii finali, în contextul cadrului de subvenţionare pentru promovarea surselor regenerabile de energie, precum şi impactul comerţului cu certificate de emisii poluante. Totodată, compania care va realiza acest studiu privind energia electrică şi termică va prezenta propuneri de armonizare a sistemului de tarifare din România cu sistemul european şi un calendar de eliminare a tarifelor reglementate, care să vizeze minimizarea impactului asupra consumatorilor şi pieţele centralizate de energie.
Cei doi mari distribuitori de gaze naturale din România, E.ON România şi GDF SUEZ Energy România, au solicitat majorarea cu 17% şi respectiv 11% a preţului gazelor livrate populaţiei, de la 1 aprilie, justificându-şi solicitările prin "reglementările existente" şi prin nevoia de a-şi recupera banii pe gazele naturale pe care le-au achiziţionat.
Tot atunci Petru Lificiu, preşedintele ANRE, a susţinut, însă, că nu s-a luat o decizie în acest sens. "În prezent ne consultăm cu toate instituţiile fundamentale din ţară, pentru a putea lua o decizie corectă: cu Banca Naţională a României, cu Institutul Naţional de Statistică, dar şi cu ministerele Economiei, al Finanţelor şi cel al Muncii. Oricum, gradul de suportabilitate al populaţiei este mic, iar economia nu a repornit d