Pentru că la noi nu se încurajează raportarea infecţiilor minore, se ajunge la cazuri grave. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
1 /.
Unul din zece pacienţi internaţi în spital e afectat de o infecţie nosocomială (luată din spital), iar statistica este valabilă pentru state din vestul Europei, pentru care raportările sunt literă de lege. În România, în schimb, dacă ne uităm pe statistici rezultă că suntem cei mai performanţi la acest capitol: în 2008, mai puţin de 10.000 de astfel de infecţii au fost raportate în toată ţara.
Medicii susţin că, de fapt, numărul real este de cel puţin zece ori mai mare, iar ascunderea cazurilor minore favorizează altele mult mai grave.
Mai tari decât americanii
„Este evident că, dacă nu raportezi, nu tratezi, nu depistezi cauzele unei infecţii minore situaţia se agravează şi se ajunge la îmbolăvirea mai multor pacienţi”, comentează profesorul de sănătate publică Cristian Vlădescu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, din Timişoara.
Ultimele statistici arată că aproape 10.000 de români s-au ales, în 2008, cu infecţii luate din spitale. Printre oraşele unde s-au înregistrat cele mai multe infecţii de acest gen se numără Bucureşti (1.582), Iaşi (1.550) şi Cluj-Napoca (1.509).
Cei mai multi pacienţi internaţi s-au ales fie cu infecţii respiratorii (3.000 de cazuri), fie cu infecţii după intervenţii chirurgicale (aproape 2.000) sau cu infecţii urinare (1.500 de cazuri). „Rezultă că avem de 8-10 ori mai puţine cazuri decât state din Vest şi chiar faţă de SUA, care are cel mai scump şi litigios sistem din lume, unde oamenii primesc bani dacă iau astfel de infecţii. Or, la noi funcţionează încă sistemul bazat pe modelul igienei sovietice, care spune că trebuie să pedepseşti. Sănătatea publică modernă previne, nu pedepeşte”, mai spune profesorul de sănătate p