Poliţiştii comunitari dau săptămânal câte şapte sancţiuni „gospodarilor“ care lasă la voia întâmplării moloz şi cartoane. Pietrenii care îşi reabilitează apartamentele par să fi uitat de normele traiului în comun şi populează spaţiile publice cu deşeuri.
Molozul, mobila veche sau cartoanele sunt aruncate pe lângă blocuri, chiar dacă regulamentul de gospodărire a oraşului prevede altceva. Pietrenii care-şi fac curăţenie în apartamente ori societăţile care execută lucrări de construcţii, reparaţii şi demolări la clădiri au obligaţia să transporte deşeurile la cele două centre special amenajate din oraş.
Amendă de 1.000 de lei
„Dacă este o cantitate mică de deşeuri o pot transporta la centrele de colectare din cartierele Dărmăneşti şi Mărăţei. Pietrenii pot să facă şi un contract cu societatea noastră şi le putem închiria un container de cinci sau opt metri cubi pentru deşeuri, transportul în acest caz fiind asigurat de firma noastră“, a declarat Ionel Ploaie, directorul general al societăţii de salubritate Bratner. Pentru închirierea unui container, pietrenii trebuie să achite 90 de lei pentru 24 de ore.
Deşi pe zi sunt luate câte şase astfel de recipiente, amenzile aplicate de Poliţia Comunitară demonstrează că a crescut şi numărul pietrenilor care nu respectă regulamentul de gospodărire şi îşi depozitează molozul şi mobila veche pe unde apucă.
„Nu mi se pare corect să plătim cu toţii“
„Săptămânal, aplicăm în jur de şase-şapte amenzi. De exemplu, săptămâna trecută am dat o amendă de 1.000 de lei unui domn din cartierul Gara Veche. Nu şi-a împrejmuit proprietatea şi tot spaţiul a devenit o groapă de gunoi. Am spus că-l vom sancţiona o dată la două zile, până ce va lua măsuri“, a declarat Dumitru Crăescu, şeful Poliţiei Comunitare. Acesta a mai precizat că printre cei sancţionaţi se numără şi firmele care