Guvernul a aprobat normele de aplicare a programului Prima Casă 2010 privind acordarea de finanţare în vederea construcţiei de locuinţe. Clienţii vor avea la dispoziţie 18 luni pentru finalizarea lucrărilor, timp în care nu vor plăti băncii decât dobânzi şi comisioane, explică conso.ro. Termenul se poate prelungi cu 1 an, dacă banca este de acord.
Creditele pentru construcţie acordate prin programul Prima Casă vizează solicitanţii care nu au deţinut niciodată o locuinţă, în cotă unică sau împreună cu soţul şi soţia, dar au în proprietate un teren.
Garanţia maximă acordată de stat pentru creditele de construcţie este de 66.500 euro.
Mai mult, în situaţia în care 7 beneficiari se asociază în vederea construcţiei prin credit a unui ansamblu imobiliar, garanţia individuală urcă la 71.250 euro. Terenul pe care se construieşte poate fi deţinut doar de unul din cei 7 viitori proprietari.
Construcţia se va face prin firme specializate
Solicitanţii creditului pentru construcţie trebuie să prezinte băncii un contract de antrepriză încheiat cu o societate de construcţii, precum şi un deviz estimativ care să cuprindă costurile implicate.
Din contract trebuie să reiasă că durata realizării construcţiei este de maximum 18 luni de la data efectuării primei trageri din credit. Contractul poate fi modificat ulterior, în sensul prelungirii termenului cu încă 12 luni, însă numai în situaţia în care şi banca este de acord.
Constructorul trebuie să demonstreze, printr-un certificat de atestare fiscală, că nu are datorii la bugetul de stat mai mari de 60 zile.
Solicitanţii trebuie să mai prezinte băncii şi dovada constituirii unei garanţii de bună execuţie de 10% din valoarea totală a devizului estimativ de lucrări, sub forma unei scrisori de garanţie bancară de bună execuţie.
Din momentul în care creditul e