Este unul dintre cei mai apreciaţi profesori ai şcolii vrâncene, elevii pe care îi pregăteşte obţinând rezultate de excepţie în ţară şi în străinătate.
Profesoara de limba şi literatura română Daniela Plăiaşu face parte din categoria dascălilor cu vocaţie pentru această meserie, care ştie să-şi apropie elevii şi îi tratează ca pe egalii săi.
În plus, este şi un intelectual de rasă, implicată în foarte multe proiecte ale şcolii, dar şi din viaţa culturală a acestei urbe.
Mărturiseşte că nu a vrut niciodată să se facă profesor, considerând şcoala prea conservatoare în perioada aceea.
„Când eram copil voiam să mă fac astronom. Am studiat foarte mult despre astronomie, teze cosmice, rachete, dar nu pricepeam relaţiile matematice de acolo. Mi-am dat seama că matematica şi cu mine eram două entităţi care nu aveam nimic în comun şi am mers să fac filologie. Acolo mi-am definitivat drumul", îşi aminteşte Daniela Plăiaşu.
Spune că a fost dintotdeauna foarte bună la română şi că a avut imensul noroc de a beneficia de trei profesori de elită, respectiv Constantin Ciobanu, care i-a predat lecţia de principialitate în relaţia profesor-elev, Gheorghe Zaharia, care i-a desăvârşit pregătirea sa filologică şi Doina Câmpeanu, pe care încearcă să o copieze ca model de blândeţe, fineţe şi eficienţă.
La un pas de radio
Mai târziu, în facultate, a colaborat o perioadă destul de lungă cu Radio Iaşi, făcându-şi chiar vise că la terminarea studiilor se va angaja acolo.
„Aveam o emisiune convenabilă pentru mine pe zona culturală. Din păcate, postul a fost desfiinţat din ordinul lui Ceauşescu, pentru că acolo era un grup de dizidenţi", spune, despre experienţa jurnalistică, Daniela Plăiaşu.
Anul acesta împlineşte 25 de ani neîntrerupţi de când predă la Colegiul Naţional „Unirea", unitate de prestigiu a şcolii vrâncene, und