Austriecii de la grupul petrolier OMV, actionarul majoritar al Petrom (SNP), cea mai mare companie locala, spun ca nu intentioneaza sa-si majoreze detinerea in cadrul producatorului de petrol si gaze in contextul in care Ministerul Economiei si-a anuntat decizia de a-si vinde pe Bursa marea parte a actiunilor pe care le mai detine in firma petroliera.
In prezent, actionarii Petrom sunt OMV care detine 51%, Ministerul Economiei care controleaza un pachet de 20,6% din titluri, Fondul Proprietatea cu o detinere de 20,11%, restul titlurilor fiind detinute de mai multi actionari minoritari.
"Cu o participatie de 51% in Petrom, suntem complet consolidati si controlam compania. Prin urmare, nu este niciun motiv pentru care ne-am creste participatia in Petrom", spune Michaela Huber, purtator de cuvant al OMV.
Recent, Ministerul Economiei si-a anuntat intentia de a infiinta un fond de investitii suveran alimentat cu sumele care vor fi obtinute prin vanzarea unor participatii minoritare din pachetele minoritare sau majoritare pe care institutia le detine in cadrul mai multor companii aflate in subordine. In cazul Petrom, reprezentantii ministerului au declarat ca intentioneaza sa vanda circa 12%, urmand sa mai ramana cu o participatie de 8% care ar urma sa fie acordata salariatilor companiei, conform prevederilor contractului de privatizare.
De altfel, secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban a declarat saptamana trecuta ca iesirea institutiei din actionariatul Petrom nu reprezinta "nimic istoric" in contextul in care oricum statul nu pare a avea un cuvant greu de spus in deciziile pe care le ia compania. In total, prin vanzarea participatiilor minoritare de la companiile energetice, printre care se mai numara Transelectrica, Transgaz sau chiar Romgaz, companie care nici macar nu este listata pe Bursa, statul estimeaza ca va incasa peste