Poarta de intrare în castrul roman din Alba Iulia, ce datează din anul 106, a fost refăcută şi va fi accesibilă turiştilor începând din acest weekend. De aici va începe Traseul Celor Trei Fortificaţii. Monumentul va fi în centrul Zilei Cetăţii Alba Carolina, sărbătorită în mai, care dă startul sezonul turistic la Alba Iulia.
Poziţionată la intrarea pe Traseul Celor Trei Fortificaţii, poarta castrului roman va deveni intrarea principală a acestui traseu turistic. „Este terminată şi a fost reconstituită exact aşa cum a existat acum mai bine de 1.900 de ani“, a spus primarul Mircea Hava.
Finanţarea lucrărilor de reabilitare a porţii castrului a venit din trei surse: 100.000 de dolari s-au obţinut prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, 1.000.000 de lei din partea Ministerului Turismului, iar 200.000 de lei a fost finanţarea proprie a firmei Grup Corint SA, cea care administrează Traseului Celor Trei Fortificaţii. Traseul în cauză, realizat în parteneriat public-privat, este vizitabil doar contra cost.
Prea alb, pentru unii
Începând din anul 2007, nucleul istoric al Alba Iuliei a fost supus unui amplu proces de restaurare, pe o porţiune a acestuia fiind amenajat şi Traseul Celor Trei Fortificaţii. Au fost restaurate porţile I, III şi IV ale cetaţii de tip Vauban şi a fost refăcută poarta a II-a a aceleiaşi fortificaţii, dărâmată în perioada interbelică.
„Sunt unii care consideră că porţile sunt prea albe. În timp, ele vor prinde însă o patină specifică monumentelor istorice. Pe de altă parte, Bălgrad înseamnă «oraşul alb», şi numele oraşului este astăzi Alba Iulia. Denumirea vine de la calcarul alb, de la Ighiu, care era exploatat încă de pe vremea romanilor”, a explicat istoricul Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
În ce priveşte ultimul monument refăcut, Rustoi