Micii producători care vând în pieţe, târguri şi oboare pot primi sprijin de la stat, dacă se înregistrează la Registrul Comerţului şi, din acest motiv, aplicarea OUG 44/2008 este în avantajul lor, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru.
"Avem în PNDR măsuri prin care putem sprijini micii producători să îşi dezvolte o activitate comercială pentru a-şi creşte veniturile. Avem măsura 141 pentru fermele de subzistenţă, prin care putem acorda fermierilor până la 1.500 de euro/an /fermă, timp de cinci ani, cu o condiţie de eligibilitate, respectiv de a se înregistra ca PFA (n.r. persoană fizică autorizată) sau microîntreprindere", a explicat domnul Dumitru.
Secretarul de stat din MADR, Adrian Rădulescu, a precizat că PFA în forma cea mai simplă înseamnă că se înregistrează o singură dată şi primeşte acel certificat de la Regis-trul Comerţului. Acesta a subliniat: "Anual, micii producători se duc şi dau o declaraţie pe propria răspundere, prin care estimează ce venituri cred că vor avea. În aceste condiţii, ei pot primi ajutoare, fonduri europene şi nu mai e nevoie să ceară eliberarea acelui certificat de producător. În această formă, nu-i trebuie nici casă de marcat, nici contabilitate".
Potrivit datelor MADR, în 2009, circa 6.500 de fermieri au primit sprijinul de 1.500 de euro pe an pe exploataţie de subzistenţă, iar anul acesta vor fi incluşi încă 20.000. Până în 2013 se estimează intrarea a circa 76.000 de ferme de subzistenţă în acest sistem.
* Plata integrală a subvenţiilor, până la 30 mai
Subvenţiile directe pe suprafaţă aferente anului 2009 vor fi plătite integral până la 30 mai, cu o lună mai devreme decât termenul stabilit de regulamentele europene, a mai declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
"Am plătit un avans din aceste subvenţii pe suprafaţă, începând cu luna noiemb