De la începutul anului, la Spitalul Judeţean Focşani au ajuns 48 de persoane cu tentative de suicid
Aproape 50 de tentative de suicid au fost înregistrate, de la începutul anului în evidenţele Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani. Medicii afirmă că cifra nu este una de speriat, însă fenomenul este îngrijorător, mai ales în rândul tinerilor.
„Nu este un fenomen întâlnit mai mult în rândul tinerilor sau, cel puţin, nu tinerii vin ulterior unei astfel de tentative pentru un consult de specialitate. La tineri predomină decepţiile şi conflictele în familie în timp ce la persoanele de vârstă medie şi înaintată e vorba de probleme financiare, de sănătate sau conflicte în familie", a declarat Marcel Şarpe, medic psihiatru în cadrul Spitalului Judeţean.
Unul dintre cele mai recente cazuri de suicid a fost cel al unui copil de 13 ani, care a ajuns în comă profundă la Terapie Intensivă după ce a încercat să se spânzure. Aparent, cauza care l-ar fi împins pe adolescent ar fi fost o notă proastă, variantă care nu s-a confirmat însă psihiatrii au stabilit că puştiul, care nu era la prima tentativă, nu avusese, un motiv concret ca să încerce să îşi ia zilele.
Medicul a afirmat că majoritatea celor care încearcă să îşi ia viaţa au probleme psihice, chiar dacă acestea nu se manifestă evident.
Pumnul de pastile, pe primul loc
Din cele 48 de tentative de suicid înregistrate, mai mult de jumătate, respectiv 30, au fost prin ingestie de diverse medicamente.
Cel mai des, cei care vor să se sinucidă iau somnifere, „preferatul" fiind pe departe Diazepamul.
Şi hipocloritul sau otrava de şoareci sunt variante mai ieftine, la îndemâna celor care vor să-şi încheie socotelile cu viaţa.
O categorie însemnată o reprezintă şi cei care se taie cu arme albe şi care, de multe ori, ajung la spital în şoc hemodinamic.