Pietele financiare isi indreapta atentia catre Portugalia, care, potrivit opiniei generale, ar putea fi urmatoarea tara din zona euro care risca sa cada sub povara datoriei publice.
Cei mai multi economisti sunt de parere ca, in pofida problemelor sale, Portugalia are mai multe sanse sa isi solutioneze problemele fiscale decat Grecia si, mai mult, ei cred ca este putin probabil ca statul iberic sa experimenteze o criza similara celei a elene.
Si oficialii Bancii Centrale Europene au negat speculatiile potrivit carora criza bugetara s-ar putea extinde si in alte state din zona euro.
"Nu exista niciun motiv economic pentru a vorbi despre o contagiune", a spus membrul consiliului guvernator al BCE, Ewald Nowotny.
Si presedintele BCE Jean-Claude Trichet spune ca "este evident ca Spania nu este Grecia" .
Randamentul pentru obligatiunile emise de statul portughez la zece ani a depasit la sfarsitul saptamanii trecute 5%, in crestere de la 4,6% la inceputul aceleiasi saptamani, deoarece investitorii au inceput sa ceara prime mai mari pentru a se orienta spre titlurile de datorie ale statului, scrie Wall Street Journal. Randamentele sunt insa sub cele ale Greciei, care au ajuns la 9,37%.
Dobanzile in crestere ale obligatiunilor portugheze reflecta faptul ca jucatorii de pe pietele financiare sunt mai exigenti cu verigile slabe ale zonei euro, dupa ce Grecia a trebuit sa treaca printr-o criza fiscala dura.
Portugalia nu va experimenta o criza precum cea din Grecia
Grecia si Portugalia, ale caror economii reprezinta mai putin de 5% din Produsul Intern Brut al zonei euro, risca sa posteze cresteri economice firave din cauza datoriilor publice mari, a productivitatii scazute si a populatiilor imbatranite.
In ambele state, atat sectorul de business, cat si consumatorii au datorii mari, motiv pentru care devin vulnerabili la