Norii de cenuşă vulcanică nu sunt singurele catastrofe naturale care ar putea crea haos în lume. O furtună solară puternică poate afecta grav sistemele de electricitate şi telecomunicaţii la nivel planetar, impactul unui asteroid cu Pământul ar putea crea pagube imense, cutremurele pot fi de-a dreptul devastatoare, iar radiaţiile cosmice ar putea distruge viaţa pe Pământ.
Credem că trăim înt-o societate sofisticată, modernă şi flexibilă, dar, în mod şocant, haosul provocat de norul de cenuşî provenit de la vulcanul din Islanda ne-a dovedit cât de lipsiţi de ajutor putem deveni într-un timp foarte scurt.
VIDEO-FOTO-Telescopul NASA surprinde imagini spectaculoase cu soarele
Vulcanii nu sunt singurele pericole naturale care ne pasc. Cotidianul britanic The Telegraph a realizat o trecere în revistă a principalelor ameninţări ale naturii:
Furtuna solară
La fiecare patru zile, variaţiile câmpului magnetic solar produc vaste furtuni, cunoscute sub numele de ejecţii coronale de masă.
Acestea împrăştie miliarde de tone de particule cu o viteză de până la 8 milioane de kilometri pe oră, afirmă Pål Brekke din cadrul Centrului Spaţial Norvegian.
În martie 1989, o ejecţie coronală a ajuns în emisfera nordică, producând descărcarea a 1.500 gigawatti de electricitate în atmosferă. Reţeaua eletrică a Norvegiei a fost distrusă şi, timp de nouă ore, 6 milioane de oameni au rămas fără curent electric.
Furtunile solare pot fi de 10 ori mai intense. Sistemele de electricitate, dar şi cele de telecomunicaţii, pot fi grav afectate de o furtună solară la nivelul întregii planete, subliniază John Kappenman, din cadrul companiei de stat americane Metatech Corporation, principalul investigator al impactului furtunilor solare severe.
Impactul asteroizilor
La fiecare 1.000 de ani, Pământul este lovit de un asteroid de aproximativ