Noua lege privind Agenţia Naţională de Integritate protejează multe dintre informaţiile relevante despre bogăţiile acumulate de aceştia. Sursa: Mediafax
Noua lege privind declaraţiile de avere, propusă de guvern după ce Agenţia Naţională de Integritatea a fost lăsată în aer de Curtea Constituţională, prevede secretizarea multora dintre informaţiile relevante despre bogăţiile acumulate de demnitari: adresele imobilelor, numele băncilor la care îşi ţin conturile sau instituţiile de unde soţiile lor obţin venituri.
În acest fel, guvernul încearcă să dea satisfacţie judecătorilor Curţii, în opinia cărora declararea averilor afectează viaţa privată a demnitarilor. Proiectul aprobat ieri de guvern şi avansat parlamentului a fost dezbătut şi la Cotroceni, la consultările dintre şeful statului şi partidele politice.
Traian Băsescu le-a cerut partidelor parlamentare să aprobe în maximum 10 zile noua lege de funcţionare a ANI. Altfel, vor exista consecinţe negative în ceea ce priveşte evaluarea pe care Comisia Europeană (CE) o va face justiţiei din România, a argumentat şeful statului.
Într-o declaraţie făcută la finalul consultărilor, preşedintele României a caracterizat drept „exagerată” decizia Curţii Constituţionale. „Politicienii cunoşteau obligativitatea declaraţiilor de avere când au optat pentru ocuparea unei funcţii publice”, a combătut Băsescu argumentul Curţii cu privire la lezarea vieţii private a demnitarilor.
Două declaraţii, mai puţine informaţii
Demnitarii nu vor mai fi obligaţi să-şi declare public adresele imobilelor deţinute sau numele băncilor la care îşi ţin conturile şi nici firmele sau instituţiile de la care soţiile lor obţin venituri. Conform proiectului de lege al guvernului prezentat de premierul Emil Boc, demnitarii vor trebui să depună două declaraţii de avere.
Una va