Prea multă sare în corp cauzează hipertensiune arterială, iar prea puţină - insomnii sau pierderi de cunoştinţă. Află cum să-ţi calculezi necesarul. Sursa: North Foto
Cantitatea de sare de care avem nevoie variază în funcţie de vârstă, greutate, activitate fizică şi stare de sănătate. Cu toate acestea, specialiştii în nutriţie recomandă să consumaţi între opt şi zece grame de sare pe zi, în funcţie de activitatea fizică pe care o aveţi.
Atunci când faceţi efort, mai ales dacă este cald, pierderile de sare din organism pot să conducă la o carenţă de sodiu, care se manifestă prin pierderi de cunoştinţă, crampe musculare, insomnii şi deshidratare.
În schimb, un consum de sare care depăşeşte cantitatea optimă poate duce la boli precum hipertensiune arterială, afecţiuni cardiovasculare şi probleme la nivelul celulelor.
Nu afectează greutatea
Sarea de bucătărie (clorura de sodiu) nu are valoare energetică, ceea ce înseamnă că nu prea are rol în slăbire sau îngrăşare.
„Consumul excesiv de sare poate provoca o creştere temporară în greutate atunci când vorbim de reţinerea apei în organism. Pe de altă parte, un consum scăzut de sare poate conduce la o pierdere ponderală, în sensul creşterii diurezei (funcţie a rinichilor prin care se menţine cantitatea optimă de apă în organism) în absenţa mineralelor din sare. Atunci când persoana revine la alimentaţia normală, va recâştiga imediat această pierdere”, explică Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.
Mai mult, organismul conţine o serie de electroliţi (în principal sodiu şi potasiu) care conduc impulsurile nervoase ce controlează funcţiile de bază ale corpului nostru, iar o eliminare totală a sării din alimentaţie va deregla acest proces. Rinichii sunt cei care menţin concentraţia de electroliţi constantă prin creşterea sau descreşterea cantităţii