Rapiditatea cu care Ministerul de Finante a facut plata de peste 50.000 de euro catre BCR dupa ce barbatul din Constanta a ramas fara loc de munca si nu si-a mai putut plati ratele la "Prima Casa" ridica din nou intrebarea daca nu cumva bancile castiga prea mult (o marja de dobanda de 4% peste indicele Euribor la creditele in euro) in conditiile unor riscuri practic inexistente.
Beneficiarii de "Prima Casa" platesc doar cu 50-100 de euro mai putin pe luna datorita interventiei statului prin garantarea creditelor - pe exemplul unui credit de 60.000 de euro pe 30 de ani. Asumarea riscului de catre stat nu a convins bancile sa sacrifice mai mult de un punct procentual sau doua la dobanda practicata la produsele lor obisnuite.
In vara anului trecut, la lansarea programului, au existat opinii potrivit carora marja bancilor in acest program ar trebui sa fie de 2% pentru ca beneficiarii sa aiba un avantaj mai mare, iar bancile un castig mai mic, insa negocierile statului cu bancile nu au mers prea departe.
Nici macar cu o marja de 4% bancile nu erau prea doritoare sa intre in program.
"La demararea programului, altele erau datele problemei. Oferta guvernului nu a fost deloc profitabila in acel moment al pietei, iar bancile au acceptat propunerea de a initia «Prima casa» mai mult ca un exercitiu de imagine. Astazi insa, odata cu primele executari, apar si avantajele: banca are dreptul sa gaseasca un client eligibil care sa preia ratele si creditul debitorului executat,
iar daca nu reuseste, atunci statul plateste imediat despagubirea si trece el la executarea imobilului, scutind banca de aceasta sarcina ingrata", spune Titel Florea, director de marketing la Euroest Invest, firma de consultanta imobiliara.
Castiguri pentru banci, defaulturi pentru stat?
Nimeni anul trecut nu anticipa defaulturi in primul an de functionare a programului