Bancile vin in continuare cu dobanzi promotionale la depozite care depasesc 8% pe an, nevoia de a atrage bani de la clienti impiedicand si scaderea semnificativa a costului creditelor.
Grecii de la Piraeus Bank incearca sa atraga fonduri in lei cu un depozit pe zece saptamani cu dobanda progresiva, care porneste de la 8% pe an si ajunge la 10% pe an, astfel ca randamentul mediu se situeaza la 8,5% pe an, cu doua puncte procentuale peste dobanda-cheie a BNR.
Suma minima pentru constituirea unui depozit pe zece saptamani este de 1.000 de lei, iar banca nu percepe comision de retragere a banilor in ziua scadentei. Piraeus are in oferta si un depozit pe 100 de zile cu o dobanda de 8,25% pe an la lei si 3,75% pe an la euro. Pentru a-si creste baza de clienti, banca a redus recent suma minima de constituire a unui depozit de la 10.000 la 8.000 de lei.
Si Emporiki Bank, o alta banca greceasca, controlata insa de grupul francez Credit Agricole, vine cu o oferta prin care clientii primesc o dobanda mai mare daca aleg sa-si prelungeasca depozitele in euro ajunse la maturitate. De exemplu, pentru depozitele pe trei luni banca plateste o dobanda de 3,3% pe an, care urca la 3,5% dupa prima reinnoire si la 3,7% pe an dupa a doua reinnoire, cu conditia sa se pastreze constante suma si perioada de timp.
Bancile grecesti au printre cele mai mari dobanzi la depozite de pe piata, la produsele promotionale bonificatiile ajungand la 8,75% pe an la lei si 4,5% pe an la euro, in conditiile in care dobanda medie pe piata ajunge la 7% pe an la lei si 2,5% pe an la euro. Pe fondul problemelor financiare cu care se confrunta Grecia, bancile cu actionariat elen se vad nevoite sa isi majoreze baza de depozite, pentru a depinde mai putin de finantarile primite de la grup. Acestea au in prezent portofolii dezechilibrate pentru ca in anii de boom ai creditarii au dat imprum