Opoziţia nu a reuşit azi, în Senat, la dezbaterea legii pensiilor, să impună amendamentul care viza menţinerea pensiilor speciale ale militarilor.
Eşecul a venit şi din cauza prezenţei scăzute a senatorilor Opoziţiei, numai 30 de voturi înregistrându-se în favoarea amendamentului, dar şi ca urmare a faptului că senatorii independenţi au votat împotrivă, deşi cu numai o săptămână în urmă, reprezentantul lor în Guvern, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, susţinea exact necesitatea menţinerii pensiilor speciale ale militarilor.
Pesediştii au speculat momentul de off-side în care au fost surprinşi senatorii independenţi şi au acuzat duplicitatea independenţilor şi a ministrului Oprea, contraatacând cu o moţiune simplă în care cer demisia lui Gabriel Oprea. Cum, regulamentar, moţiunea PSD+PC, intitulată "Guvernanţi, opriţi umilirea pensionarilor şi militarilor!", trebuie dezbătută luni, iar termenul de adoptare tacită a legii pensiilor este 10 mai, teoretic, pentru dezbaterea legii mai rămân doar două şedinţe de plen.
Liderul grupului senatorial PSD+PC a amintit că PSD a susţinut ca pensiile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională să fie reglementate conform practicilor Uniunii Europene şi NATO, adică să fie scoase din textul Legii privind sistemul unitar de pensii publice. El a spus că acest demers este justificat "având în vedere duplicitatea de care au dat dovadă toate discursurile făcute de cei care guvernează, având în vedere poziţia PD-L, cât şi a independenţilor".
Ulterior, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a anunţat că textul moţiunii a fost semnat, în numele PNL, de liderul şi viceliderul grupului liberal. Ulterior, PSD a anunţat că, dacă şi amendamentul privind punctul de pensie de minimum 45% din salariul mediu brut va fi respins în Senat, opoziţia va iniţia o moţiune de cenzură. @