În cadrul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), ponderea drepturilor de vot ale României, în total, va creşte de la 0,27% la 0,31%, iar în ceea ce priveşte Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), drepturile de vot aferente României vor creşte de la 0,12% la 0,19%. Atât în cadrul BIRD, cât şi în cadrul IFC, creşterea drepturilor de vot se realizează în cadrul unor procese de creştere selectivă a capitalului, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Consiliul guvernatorilor, din cadrul căruia face parte şi Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a decis, la Washington, creşterea drepturilor de vot ale ţărilor în curs de dezvoltare şi cu economii în tranziţie cu 3,13% în cadrul BIRD şi cu 6,07% în cadrul IFC, acestea ajungând să deţină, ca rezultat al acestui proces, 47,19% şi 39,48% din drepturile de vot în cadrul BIRD şi respectiv IFC.
Reforma drepturilor de vot are ca principal obiectiv creşterea drepturilor de vot ale ţărilor în curs de dezvoltare şi cu economii în tranziţie, cu cel puţin 3% din totalul drepturilor de vot, aşa cum a fost stabilit în cadrul întâlnirilor anuale ale Grupului Băncii Mondiale şi FMI din octombrie 2009, de la Istanbul. Procesul de reformă a drepturilor de vot este strâns legat şi de cel de revizuire a capacităţii financiare a BIRD şi IFC, ambele instituţii având nevoie de capital suplimentar pentru atingerea obiectivelor legate de dezvoltare, reforme structurale şi reducerea sărăciei în cazul BIRD şi respectiv de dezvoltare a sectorului privat în cazul IFC.
Statele membre ale BIRD şi IFC au agreat astfel o creştere de capital subscris şi vărsat de 5,1 miliarde USD pentru BIRD (3,5 miliarde USD creştere generală de capital şi 1,6 miliarde USD creştere selectivă de capital aferentă reformei drepturilor de vot) şi respectiv 200 milioane USD pentru IFC, prin creşterea selectivă de ca