Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Răzvan Murgeanu, a declarat ieri că 90% din cei care vor să facă afaceri cu microîntreprinderi îşi aleg consultanţi, dar nici măcar nu citesc ghidurile pentru a şti ce au de făcut în vederea accesării fondurilor europene. "90% din cei care vor să facă un business pe microîntreprinderi se lasă pe mâna consultanţilor. Şi nici măcar nu citesc ghidurile sau codurile CAEN, care sunt vreo 70. De aceea se ajunge ca acel întreprinzător să dezvolte proiecte în forma impusă de consultant", a declarat Răzvan Murgeanu, potrivit NewsIn.
Secretarul de stat din MDRT consideră că unii dintre consultanţi reprezintă "firme de apartament şi sunt nişte neaveniţi care cred că ştiu ce fac, dar care fac lucruri catastrofale". "Nicăieri în lume nu spune că trebuie să-ţi iei consultanţi. Cei care vor să acceseze fonduri îşi cumpără ghidurile, iar cei care le citesc încearcă să facă ceva prin mimetism. Eu de exemplu nu am făcut niciodată business. Şi nici bani de la bancă nu am luat", a precizat Răzvan Murgeanu.
De asemenea, în ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional din România, Murgeanu a afirmat că băncile sunt reticente în a da gir microîntreprinderilor, mai ales în această perioadă.
Oficialul din MDRT a adăugat totodată că, din cele cinci axe prioritare ale POR, cea mai slab accesată este Axa 4, care priveşte sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local. "Noi putem da până la 200.000 euro pe microîntreprindere. Axa 4 este cea mai slab accesată. Mă întreb de ce este aşa. De altfel, rata de renunţare la proiect este de 30%. Avem peste 300 contracte semnate, iar din acestea 30% sunt date înapoi", a afirmat Murgeanu.
Potrivit acestuia, Capitala a accesat doar 3% din toţii banii alocaţi doar pentru Axa 4. În acelaşi timp, la nivelul întregului program regional, pe ce