In ciuda promisiunilor ca Grecia va primi de la UE si FMI cele 45 de miliarde de euro in cel mai scurt timp, investitorii continua sa vada statul elen intrand in incapacitate de plata. Si istoria nu este de partea guvernului de la Atena.
In istoria recenta, pentru Europa un faliment national a fost ceva de neconceput.
Cu toate acestea, falimentele nationale si reesalonarea datoriilor au fost evenimente des intalnite in peisajul european in secolul al XIX-lea si chiar pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, potrivit economistilor americani Carmen Reinhart si Kenneth Rogoff, scrie Wall Street Journal.
Grecia a intrat in incapacitate de plata sau si-a reesalonat datoriile de cinci ori din momentul in care si-a obtinut independenta in 1829, potrivit lucrarii "This Time is Different" (Acum va fi altfel), a celor doi economisti, publicata in anul 2008.
Spania este insa statul european care a intrat de cele mai multe ori in incapacitate de plata (13), insa istoria ca stat a Spaniei incepe sa se scrie inca din 1476. Nici alte nume mari precum Germania si Franta nu stau foarte bine, fiecare fiind nevoita sa intre in incapacitate de plata de opt ori. Germania a fost in incapacitate de plata sau si-a restructurat datoriile timp de 50 de ani din 1618, cand si-a obtinut independenta, pana in prezent.
Exista insa si tari care nu au intrat niciodata in incapacitate de plata, iar printre acestea se numara Marea Britanie si Statele Unite.
Ce se intampla cu un stat care intra in incapacitate de plata?
Falimentul national nu poate presupune raportarea la o scara mai mare a consecintelor falimentului unei companii. Nu este posibil sa se inchida portile tuturor fabricilor sau ca toti cetatenii sa isi piarda locul de munca.
"Termenul faliment national indica o stare terminala, este ca si cum am spune ca statul va iesi de pe scena l