Peste 100 de firme din judeţul Mureş au probleme financiare. Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor au anunţat azi că peste 100 de firme din judeţ au cerut amânarea plăţii impozitelor pe o perioadă de şase luni.
Valoarea totală sumelor amânate se ridică la 21 de milioane de lei, sume care nu au intrat încă la bugetul de stat. Vestea îmbucurătoare este că numărul firmelor s-au înmulţit la noi în judeţ. "Dacă la sfârşitul lui 2008 funcţionau 28.240 de persoane juridice, anul acesta numărul lor a crescut la aproape 30 de mii”, a declarat Andrei Moscviciov, director coordonator la DGFP Mureş.
Încasările la bugetul general consolidat al statului au scăzut însă faţă de anul trecut. Bugetul general consolidat al Direcţiei Generale a Finanţelor Mureş este de 419.117 lei faţă de 456.800 de lei, cât a fost anul trecut.
Buget mărit din amenzi şi popriri
Controalele efectuate de inspectorii fiscali au suplimentat bugetul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice pe anul 2010. Astfel în judeţul Mureş au fost controlate 357 de persoane juridice şi 317 persoane fizice iar sumele încasate de la aceştia s-au ridicat la aproape 50 de mii de lei. D.G.F.P. Mureş a ajutat şi alte instituţii să-şi încasese datoriile pe care contribuabilii le au la plata impozitelor şi taxelor. Astfel, Primăria Târgu-Mureş a solicitat Administraţiei Financiare conturile şi locurile de muncă pentru 11.000 de persoane fizice cu datorii la bugetul local, iar inspectorii Serviciului de Executări Silite din cadrul Primăriei Târgu-Mureş au început popririle pe conturile şi salariile acestora, pentru a-şi recupera datoriile.
De asemenea, Casa de Pensii Mureş a început activitatea de poprire a pensiilor pentru 1.413 de pensionari cu datorii către D.G.F.P. , Primărie, bănci, executori judecătoreşti.