Creditul privat nu reuseste sa isi revina An la an, scaderea a fost in martie de 1,6% Bancherii tin dobanzile sus, pentru a recupera pierderile din nerecuperarea finantarilor acordate in trecut.
Dobanzile la credite, in special la cele de consum, au scazut timid in ultimul an, desi Banca Nationala a redus dobanda de politica monetara cu aproape patru puncte procentuale, pana la 6,5% pe an in aceasta perioada. Chiar guvernatorul Mugur Isarescu a criticat lentoarea cu care scad dobanzile la credite, insa bancherii au motivat de fiecare data ca mediul economic este mai riscant, iar acest factor trebuie inclus in costul imprumuturilor. Practic, bancherii se uita la rata creditelor neperformante - care se apropie de 16% - si o includ in costul creditelor, astfel incat clientii buni-platnici sa acopere pierderile provocate de cei care nu mai ramburseaza imprumuturile. Astfel, dobanzile la creditele de consum in lei raman peste 20% pe an, iar companiile platesc pentru liniile de finatare in lei dobanzi de 14% pe an, potrivit datelor BNR.
"Bancile amana stergerea creditelor neperformante (care ar insemna asumarea unei pierderi certe, n. red.), ceea ce creeaza o stare de spirit negativa. Spre exemplu, pe piata imobiliara toata lumea crede ca preturile vor scadea cand bancile vor incepe sa isi curete bilanturile si vor trece la executari", spune Matei Paun, partener la banca de investitii BAC Investments Romania. Asumarea unor pierderi ar insemna insa pentru bancheri necesitatea reducerii in continuare a costurilor - care presupune inclusiv inchideri de unitati, disponibilizari si taieri de salarii - sau chiar nevoia de recapitalizare. Peste 85% din activele din sistem sunt detinute de banci cu actionariat strain. Anul trecut bancile au operat majorari de capital cumuland peste 500 de milioane de euro, in majoritatea cazurilor la cererea BNR, care era