Romania trece acum prin unul din cele mai dure examene din ultimul timp. FMI analizeaza solutiile din trecut ale guvernantilor, care nu par a fi in grafic cu cerintele si nu au dus la reducerea chetuielilor publice. Prin urmare, am putea sa primim sarcini dure pentru perioada care urmeaza, crede Lucian Anghel, economisul sef al Bancii Comerciale Romane, cea mai mare banca locala. El este de parere ca statul poate incuraja economia investind in domeniile cheie si ca PIB-ul ar putea intra pe plus in semestrul doi.
DailyBusiness.ro: Reprezentantii Fondului Monetar International sunt la Bucuresti pentru a analiza acordarea viitoarei transe. Cat de realista credeti ca le mai pare tinta de deficit fixata cu autoritatile, luand in calcul ca am intrat pe deficit bugetar inca de la inceput de an?
Lucian Anghel: In conditiile actuale, deficitul de 5,9% din produsul intern brut (PIB) pentru finalul de an convenit cu FMI este exclus. Cred ca dupa ce misiunea Fondului Monetar International (FMI) va pleca din Romnania, se va agrea un alt deficit, mai ales ca prognoza de crestere economica e mica. Ceea ce e important nu e insa deficitul, ci structura cheltuielilor si cea a veniturilor publice.
DB: Este una din cele mai grele misiuni ale FMI pentru Romania ?
LA: Da, exceptand misiunea in care Fondul nu ne-a acordat transa. Este o misiune dificila, pentru ca sunt lucruri pe care noi am promis ca le facem si nu le-am facut, cum ar fi reducerea cheltuielilor cu sectorul public. Nu e vorba numai de pensii si salarii. Platim foarte mult pe asistenta sociala. Platim foarte mult, raportat la cat suntem capabili sa atragem prin taxe si impozite de a toti romanii.
DB: Cadem in dilema clasica. Incurajam economia sa produca mai mult ca sa creasca veniturile bugetare sau taiem drastic cheltuielile?
LA: Pe termen scurt, pentru a reduce deficitul, pot