Majorarea taxelor ar înrăutăţi situaţia economiei, care se află încă în recesiune, soluţia pentru reducerea deficitului fiind diminuarea cheltuielilor sociale şi curente şi alocarea de bani pentru investiţii, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a declarat, miercuri, că cea mai bună alegere a autorităţilor ar fi să urmeze întocmai reformele convenite cu FMI. "Încă nu putem să spunem cu exactitate care este situaţia fiscală, trebuie să aşteptăm evaluările
Majorarea taxelor ar înrăutăţi situaţia economiei, care se află încă în recesiune, soluţia pentru reducerea deficitului fiind diminuarea cheltuielilor sociale şi curente şi alocarea de bani pentru investiţii, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
El a declarat, miercuri, că cea mai bună alegere a autorităţilor ar fi să urmeze întocmai reformele convenite cu FMI.
"Încă nu putem să spunem cu exactitate care este situaţia fiscală, trebuie să aşteptăm evaluările. Evident că nu este una simplă, pentru că pe partea de chltuieli acestea se reduc foarte greu", a spus Isărescu, după o întâlnire cu primarul centrului financiar al Londrei, Nick Anstee.
El a reamintit că cheltuielile sociale şi celelalte cheltuieli bugetare reprezintă circa 40% din PIB, în timp ce România reuşeşte să colecteze undeva la 30-31, maxim 32% din PIB.
"Deci aici trebuie făcut un efort şi societatea trebuie să înţeleagă că nu putem cere mai mult decât colectăm", a explicat Isărescu.
Întrebat dacă societatea ar trebui să accepte în aceste condiţii şi o majorare de taxe, guvernatorul a răspuns că nici el şi nici banca naţională nu sunt adepţii unei asemenea măsuri.
"Dimpotrivă, considerăm că într-o perioadă de activitate economică slabă, încă de recesiune, o asemenea decizie nu este binevenită. Părerea mea este că ar înrăutăţi situaţia, dar nici (nu pot, n.r.) să spun că putem să rămânem aşa, cu p