Cabinetul Boc a dat undă verde, miercuri, unei hotărâri prin care în acest an vor putea fi vândute 300 milioane de certificate de emisii poluante, în pachete de un milion de unităţi. Negocierile vor începe imediat după publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ, a anunţat ministrul Economiei, Adriean Videanu. "Fiecare proiect care va fi finanţat din aceşti bani va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern. Comisia pentru vânzarea acestor certificate va iniţia negocieri cu toate statele semnatare ale protocolului de Kyoto imediat ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial", a spus ministrul.
Cât şi cum putem scoate bani prin vânzarea certificatelor
Pentru fiecare tonă de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii, denumit unitate a cantităţii atribuite (AAU). România şi-a asumat, în intervalul 2008-2012, reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de seră, faţă de nivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de Uniunea Europeană. Pentru intervalul 2008-2012 România poate emite circa 1,279 miliarde tone de emisii de gaze cu efect de seră.Prin vânzarea surplusului de certificate de emisii autorităţile estimează că vor obţine între 1,2 şi 2,5 miliarde euro.
Unde merg banii şi pentru ce sectoare
România are în acest an un disponibil de 300 milioane certificate de emisii poluante. Sumele obţinute astfel vor fi alocate investiţiilor de mediu şi de înlocuire a unităţilor vechi de producţie a energiei, a adăugat Videanu. Care sunt tipurile de proiecte care pot fi finanţate din aceşti bani care vor ajunge în Fondul de Mediu:
• tehnologii curate, incluzând, făra a se limita la, gazeificarea cărbunelui, cogenerare de înaltă eficientă;
• modernizarea şi reabilitatea grupurilor energetice;
• creşterea producţiei de energie din surse regenerabile;
• îmbunătăţirea utilizării eficiente a energiei în clădiri; @N_