A iubit cântecul din copilărie şi a urcat pe scenă ca solist de muzică populară. A decis să nu lase în urmă doar albume muzicale şi a început să pregătească tinerii talentaţi.
A început să cânte de la vârsta de zece ani, când şi-a dat seama că s-a născut cu talent muzical, pe care nu l-a moştenit de la nimeni din familia sa.
În clasa a cincea a venit la Bucureşti pentru a urma Liceul de Muzică "George Enescu", unde a studiat pianul şi canto popular, în această perioadă reuşind să pună bazele carierei sale în muzică.
În 1982, din cauză că nu avea buletin de Bucureşti, a venit să cânte la Buzău şi s-a angajat la orchestra profesionistă "Doruleţul". Regretă că nu a putut rămâne atunci în capitală, pentru că ar fi putut avea o şansă mult mai mare de afirmare.
"În provincie, ca solist vocal, te pierzi. Bucureştiul îţi oferă cu totul altceva, dar am ţinut să mă realizez şi în Buzău. Am scos pe piaţă o casetă, cum era cu ceva ani în urmă, apoi un CD şi am mers la foarte multe emisiuni", ne-a spus Nina Stamate.
După mai mulţi ani a hotărât să lase ceva în urmă, în afara unor albume, mai ales că fiica sa nu a îmbrăţişat o carieră muzicală. Aşa a început să pregătească tinerii cu talent muzical şi să îi îndrume spre o carieră muzicală.
În prezent, este referent de muzică la Centrul de Creaţie Buzău şi pregăteşte zilnic mulţi copii buzoieni talentaţi. Nina Stamate promovează cât poate de mult folclorul autentic buzoian şi culege melodii din satele din judeţ.
"Pentru fiecare copil trebuie foarte multă muncă, trebuie lucrat pe voce, pe repertoriu şi cam la un an de zile începi să vezi roadele", ne-a mărturist solista.
Nu a vrut să fie cadru didactic
Pentru că la bază este profesor de muzică, a predat o perioadă această materie copiilor de gimnaziu, însă a simţit că această meserie nu i se potriveşte.
"Nu m-am put