Cu ajutorul tehnologiei moderne, pilozitatea poate fi redusă în proporţie de până la 90 la sută, afirmă specialiştii. Metodele de epilare cu laser sau cu lumină intens pulsată aplicate la nivelul zonei inghinale, feţei şi axilelor înregistrează cele mai bune rezultate.
Indiferent de sex, excesul de fire de păr pe corp poate crea complexe. „În cazurile în care părul creşte patologic, metodele cosmetice nu sunt satisfăcătoare, deoarece ele trebuie repetate la intervale tot mai scurte. După 15 ani de cercetare extensivă şi de experienţă, se ştie că părul poate fi rărit cu ajutorul laserului sau luminii intens pulsate, iar metoda se numeşte fotoepilare", explică medicul primar dermatolog Mihaela Leventer de la Clinica „Dermastyle" din Bucureşti.
SUNT NECESARE PATRU ŞEDINŢE
Terapia cu laser înregistrează cele mai bune rezultate în cazul persoanelor care au fire de păr negre şi groase. Firele care nu pot fi tratate indiferent de tehnologie sunt cele care nu au pigment (cu melanină puţină): firele albe, cele de un blond deschis şi cele roşcate.
„Pigmentul din firul de păr atrage lumina, iar energia este transmisă prin tulpina pilară spre rădăcină, unde se produce o implozie fototermică. În bulbul firului de păr se degajă brusc căldura generată de lumină. În felul acesta, rădăcina este distrusă, dar tulpina firului de păr rămâne intactă şi încastrată în piele. Ea se elimină după două săptămâni, o dată cu exfolierea celulelor moarte din epiderm", spune medicul dermatolog Mihaela Leventer.
În urma terapiei, se obţine o reducere a pilozităţii de 75 până la 90 la sută. Din cauză că rămân fire care nu pot fi scanate sau persistă fragmente de fir de păr care au celule germinative, procedeul este numit reducere permanentă a pilozităţii, şi nu epilare definitivă, atrag atenţia dermatologii.
„Durata şedinţelor depinde de dimensiunile zonei care urme