Tortul Sacher este o combinatie rafinata, cu multa ciocolata, gem parfumat de caise, blat pufos si o irezistibila glazura, evident, tot din ciocolata. Desi nu este o prajitura sofisticata, tortul Sacher este ... o celebritate.
Povestea acestei prajituri incepe in 1832, cand printul Klemens Wenzel von Metternich a cerut, pentru cina, o prajitura noua, deosebita, gustoasa si rafinata. Mai mult acesta si-a avertizat supusii ca desertul trebuie sa fie unul special si cu multa ciocolata, totodata, "ceva special care sa faca cinste rangului sau".
Prajituri celebre - Dobos, secretul unguresc
Bucatarul printului era insa bolnav in ziua accea, astfel ca tot greul acestei misiuni a revenit ucenicului Franz Sacher, care la acel moment avea doar 16 ani. Iar tanarul ucenic, un baiat istet si indragostit de meseria lui, s-a descurcat perfect si a gasit cea mai buna combinatie. O prajitura usor de facut, eleganta si foarte gustoasa.
Franz Sacher (1816 -1907) a servit la simandicoasa cina un tort cu un blat pufos, preparat cu unt, oua si ciocolata, la mijlocul caruia a pus gem de caise. Ca sa fie sigur ca prajitura va fi prezentabila, Sacher nu a insiropat blatul, dar l-a imbracat intr-un strat foarte gros de ciocolata. La masa a servit feliile de tort alaturi de crema de smantana batuta cu zahar, ca sa indulceasca concentratia mare de ciocolata din tort. Prajitura a fost un succes, printul a fost multumit, iar ucenicul a primit toate laudele pentru prajitura lui, care a intrat, de atunci, in meniul lui Klemens Wenzel von Metternich.
Reteta originala, secreta si in ziua de azi
Prajituri celebre - istoria si controversele Tiramisu
In urmatorii cinci ani, Franz Sacher si-a terminat ucenicia, si a devenit cel mai apreciat cofetar din Viena. La gloria lui a constribuit si faptul ca a avut inspiratia sa tina