"Producerea senzorului care depisteaza cancerul in mai putin de 6 minute la nivel de laborator de cercetare este de sub 1 euro", spune Raluca-Ioana van Staden intr-un interviu HotNews.ro. "Si poate fi reutilizat, nu exista pericolul de cross-contamination, contaminare de la o persoana la alta. Este foarte simplu de utilizat. Rezista mai mult de 6 luni in aceasta forma pentru testari, e un dispozitiv foarte eficient si economic", continua cercetatoarea romanca premiata la Geneva.
Ideea a venit de cand lucram la Universitatea din Pretoria. Este un proiect destul de vechi, as putea spune. Si a venit dintr-o necesitate a oamenilor de acolo, care nu-si permiteau analize foarte costisitoare, majoritatea traiau in mediul rural. Trebuia gasita o metoda cat mai simpla, cat mai ieftina, un aparat care sa poata fi transportat de preferinta pe teren, in mediul rural. Bineinteles ca este mai usor sa previi o astfel de boala, sau mai bine zis sa previi evolutia ei, decat sa ajungi la tratamente foarte costisitoare, care pot sa aiba o finalitate destul de trista.
Care este principiul de functionare al senzorului?
Este un principiu nou. Am renuntat la senzorii clasici foarte bine cunoascuti, pentru ca in timpul experimenteleor, desfasurate in mare parte la Universitatea din Pretoria, nu am obtinut rezultatele pe care mi le doream. Intotdeauna era dependenta de niste matrice, de niste calibrari foarte laborioase, care nu puteau sa ma satisfaca suta la suta.
Am descoperit intre timp ca acesti senzori stocastici pe care ii folosesc la determinarea cancerului in acest moment, si pe care i-am propus, pot sa detecteze atat calitatea biomarkerului, ce biomarker este, si cantitatea lui in sange.
M-a convins foarte mult un profesor la o conferinta, prin abordarea si de fapt schimbarea liniei de cercetare din cromatografie in sen