Cartea biografică a scriitoarei Yvonne Hirdman, „Contesa roşie. O istorie europeană", cronica unei familii care a locuit, a trăit şi a făcut afaceri în Bucovina la începutul secolului trecut, a figurat mai multe săptămâni în topurile literare din Suedia.
Volumul a fost lansat în Suedia la începutul acestui an şi le are în prim-plan pe mama scriitoarei, Charlotte Hirdman, şi pe bunica maternă, Emilie Redard. Bunica s-a născut în Elveţia, dar câţiva ani ai tinereţii şi i-a petrecut într-un pension din Bucureşti, oraş pe care l-a descris drept „capitala mică şi cochetă". Mai târziu, după căsătoria cu neamţul Fritz Schledt şi naşterea celor trei copii (Charlotte, Otto şi Leni), Emilie s-a mutat cu întreaga familie în Bucovina, stabilindu-se la Cernăuţi, apoi la Rădăuţi, unde soţul acesteia a deschis o librărie germană. Au trăit 20 de ani numai în Bucovina. În primele capitole ale romanului, în care evocă copilăria mamei sale, scriitoarea menţionează diversitatea culturală, etnică şi lingvistică a acestei regiuni, evidenţiind locul important pe care Bucovina îl avea pe harta Europei de Est la începutul secolului trecut. De altfel, în perioada documentării pentru roman, Yvonne Hirdman a vizitat Rădăuţiul, căutând în arhiva oraşului acte legate de bunicii săi materni şi de copilăria mamei sale, Charlotte.
Destinul zbuciumat al familiei, similar cu viaţa zbuciumată din Europa acelor ani, se răsfrânge şi asupra lui Charlotte, purtând-o pe întregul continent - Berlin, Zürich, Praga, Moscova, Copenhaga, Paris -, întâi ca soţie a unui conte baltic, apoi ca iubită a unui comunist german. În timpul celui de-al doilea război mondial a ajuns în Suedia, s-a căsătorit (devenind Charlotte Hirdman), a născut trei copii şi a rămas aici până la moartea sa, în 1966.
Romanul Yvonnei Hirdman a fost foarte bine primit de criticii suedezi, a avut recenzii elogioase în presa